Hobbyvarkens

Er is een toenemende belangstelling om op kleine schaal varkens te houden. Dit gaat vaak erg goed, maar varkens kunnen ook ziek worden of ziektes naar mensen overdragen (zo├Ânosen). Daarom op deze pagina belangrijke informatie om uw hobbyvarken een goed leven te geven.

Huisvesting

Uw varken loopt graag buiten, maar als het buiten te koud of te warm is, zoekt het varken graag beschutting in een binnenhok. Zorg voor een droge, zachte bodem van bijvoorbeeld zand of stro. Daarnaast is er deels een verharde ondergrond  nodig, zodat de klauwen op een natuurlijke manier kunnen afslijten. Speeltjes en een boomstam om aan te schuren maken het leven nog leuker.

Sociaal contact

Varkens zijn groepsdieren, dus houd ze bij voorkeur niet gescheiden, maar samen met soortgenoten.

Voeding

Bij verschillende groothandels is voeding te koop die speciaal is samengesteld voor hobbyvarkens. Laat u goed informeren over de hoeveelheid per dag en zorg daarnaast voor onbeperkt fris water. Daarnaast kan hooi of stro verstrekt worden.

Gezondheid

Over het algemeen zien we niet veel gezondheidsproblemen bij hobbymatig gehouden varkens. Regelmatig ontwormen is in sommige gevallen wenselijk. Mocht u vragen hebben over de gezondheid van uw dier, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Castratie

Mannelijke varkens kunnen vanaf de puberteit agressief gedrag vertonen. Ons advies is om deze dieren zo vroeg mogelijk in het leven te laten castreren. Bij jonge dieren zijn de risico’s en kosten het laagst.