Schapen en geiten

Ontworming en mestonderzoek

Ieder jaar zijn er weer besmettingen door (verschillende) maag- en darmwormen. Dit geeft soms diarree en vaak groeivertraging, zelfs sterfte is mogelijk. Daarnaast neemt de resistentie tegen diverse wormmiddelen steeds verder toe. Heel veel ellende is te voorkomen door mestonderzoek en door een goed beweidingsplan te maken.

Heeft u twijfels over een wormbesmetting en of wilt u controleren of de behandeling gewerkt heeft dan kunt u een mestmonster nemen. Zo vers mogelijk en voor zien van gegevens van de dieren en de eigenaar kunt u dit brengen op de praktijk in Westwoud of Wognum. Bel van tevoren even dat u het komt brengen, dan kunnen wij het snel in de koeling leggen of gelijk onderzoeken op de praktijk.

Hulp bij geboorte

Als en schaap of geit hulp nodig heeft bij de geboorte dan kunt u ons 24/7 bereiken om te helpen met een lastige verlossing of het uitvoeren van een keizersnede.

Vaccinaties

Waarom vaccineren we eigenlijk?

Bij vaccineren wordt een dier geënt met een virus of bacterie (verzwakt of dood). Het dier gaat hiertegen antistoffen (dus weerstand) aanmaken. Als het dier vervolgens met het wildvirus of de bacterie in contact komt, zorgen de antistoffen ervoor dat deze snel door het lichaam onschadelijk gemaakt wordt. Hierdoor worden de dieren niet of minder ziek.

Waarmee vaccineren we?

Er zijn vijf gangbare vaccins voor schapen en geiten:

  • ’t Bloed/Clostridium (Bravoxin®/ Heptavac P®)
  • Rotkreupel (Footvax®)
  • Q- koorts (Coxevac®) Verplicht op bedrijven met een publieksfunctie of melkproductie.
  • Zomerlongontsteking/Pasteurella (Heptavac P®)
  • Chlamydia (Enzovax®)

Informeer bij de praktijk naar de mogelijkheden om uw dieren preventief te beschermen tegen deze ziektes.