Ontwormen en mestonderzoek

Soorten wormen

De belangrijkste wormen bij het paard zijn: de rode bloedworm, de spoelworm en de lintworm.

Waarom ontwormen we?

Omdat wormen door het lichaam kruipen en daarmee schade toebrengen, m.n. in de darmwand en de bloedvaten die de darmwand van bloed voorzien. Dit kan allerlei problemen met zich meebrengen, variĆ«rend van milde (gas)koliek en vermageren tot levensbedreigende verstoppingen, diarree en overlijden.

Diagnostiek

Het doen van mestonderzoek is de methode om te bepalen of een paard wormen heeft en ontwormd dient te worden. Wij voeren het mestonderzoek op de praktijk uit met een zogeheten McMaster methode. Dit is de meest nauwkeurige methode om het aantal eieren per gram mest te kunnen vaststellen. De volwassen wormen in de darmen van het paard scheiden wormeieren uit. Deze wormeieren komen met de mest op het weiland terecht. De met wormeieren besmette mest wordt door ons onder de microscoop bekeken.

Preventie

Het dagelijks weghalen van de mest van de wei of verweiden naar een schone wei draagt bij aan het verminderen van het risico op een worminfectie. Het doen van mestonderzoek zorgt ervoor dat we per bedrijf en voor ieder individueel paard de situatie goed in kaart kunnen brengen.

Mest brengen

Voor het uitvoeren van mest onderzoek kunt maandag tm donderdag verse mestmonsters brengen naar Wognum (graag voorzien van naam paard en adres gegevens eigenaar). Graag even van tevoren bellen dat de monsters eraan komen dan kunnen ze bij aankomst direct gekoeld worden.